ZGODI SE

 

 ZGODI SE

 

Mariji je Bog poslal angela s posebnim naročilom. Marija je to sporočilo sprejela.

Morda tudi nam sedaj v adventu Bog naroča, naj si vzamemo več časa za molitev, za spokornost, za duhovno branje, za obisk cerkve …, naj si vzamemo več časa za pogovor z možem ali ženo, otroki, bolniki, sosedi, župljani, sodelavci …, naj poravnamo zastaran dolg, pozabimo grenkobno zamero, izpolnimo zanemarjeno dolžnost, prekinemo neurejeno poznanstvo …

Poslan je bil k devici. Cerkev ni o Marijinem devištvu nikoli dvomila. Vendar pa Marija ni bila devica le telesno, temveč še bolj duhovno. To pomeni, da ni bila na nikogar navezana, razen na Boga. Če je bila še na koga, je bila zaradi Boga. V tem smislu je deviški tudi tisti, ki je poročen, če je njegova poročenost po Božji volji in če uravnava svoj zakon po Božjih načrtih.

Marija je premišljevala. Ni bila zaletava ženska, ki bi se v prvem trenutku za nekaj navdušila, a se v naslednjem premislila. Tehtala je angelove besede in želela zvedeti njihov pomen. Šele potem je izrekla svojo privolitev.

Glej, dekla sem Gospodova. Marija ni dekla komurkoli ali vsakomur, ki bi morda to hotel. Dekla je Gospodova, to pa z vsem srcem in z vso dušo.

Ni pravi kristjan, kdor vsakomur da vse prav in si ne upa nikomur ničesar odreči. Kdor hoče biti hlapec vsem, ni hlapec nikomur. Pravi kristjan je, kdor z vso razpoložljivostjo srca in duše služi Bogu, ljudem pa, ker v njih gleda Boga. V tem je kristjanova svetost.

Tako je služila Bogu Marija. Ker pa je bila njena služba Bogu in ljudem zaradi Božjega materinstva izredna in nadvse vzvišena, ji je prinesla tudi izredno in nadvse vzvišeno svetost, popolno odsotnost greha in polnost milosti Svetega Duha.

Ne moremo je doseči, vabi pa nas, naj se ji bližamo.Po: F. Cerar