ORATORIJ OD 7. 7. DO 12. 7. 2019

PETER KLEPEC!!! 

V letu 2019 bo za oratorijsko temo spet na vrsti literarni junak. Navdušil nas je legendarni Peter Klepec. Razlogov za takšno izbiro je več.

Peter Klepec je najprej slovenski junak, čigar zgodba je globoko zakoreninjena v naših pripovedkah. Lahko rečemo, da pooseblja tisto najboljše v slovenskem narodu, ki je na videz majhen in slaboten, a v sebi skriva neizmerno moč, ki zlomi katero koli velesilo. Vrednote, po kateri živi in se ravna, pa so temeljne krščanske vrednote: odpuščanje, zaupanje, vera, ljubezen, ponižnost, delo, pomoč bližnjemu ...

Kratek povzetek zgodbe

Peter je preprost, slaboten fantič brez očeta iz Osilnice, ki si služi kruh kot pastir. A zaradi njegove slabotnosti ga izkoriščajo drugi pastirji in si ga naredijo za pravega hlapca. V svoji stiski prosi Boga za moč, da bi se jih lahko obranil in Bogu mu željo izpolni. Od takrat se pastirji in sovaščani bojijo njegovega maščevanja, toda Klepec jim odpusti in se odloči svojo moč uporabiti za to, da bo sebi in svoji materi uredil njivo na prej neuporabni zemlji, da se bosta lahko sama preživljala.

Nekega dne v vas pripotuje kraljevi sel, ki išče junaka, ki bi se bojeval z velikanskim bojevnikom napadajočih Tatarov in tako kraljestvo ubranil pred vojno. Peter se odloči, da bo kralju priskočil na pomoč. Velikana premaga in Tatare prežene, vendar kralj snede svojo besedo in odlaša s Klepčevo nagrado.

Koliko časa bo trajala Petrova potrpežljivost in kako se bo njegova zgodba končala? Izvedeli bomo na ORATORIJU 2019! :)

 ORATORIJ bo od 7. 7. – 12. 7. 2019 Starši, ki želite da bo vaš otrok sodeloval na letošnjem oratoriju prosim, da prijavnico, ki jo lahko dobite v župnišču ali pod korom čim prej izpolnite in prinesete podpisano v župnišče. Zadnji rok je 21. JUNIJ zvečer.